Arkkitehti ja akateemikko Reima Pietilän (1923–1993) syntymästä tulee 25. elokuuta kuluneeksi 100 vuotta. 

Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu – Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja -näyttely keskittyy Reima Pietilän omintakeiseen suunnittelutapaan. ”Sanastelu, luonnostelu ja kuvittelu” olivat tärkeä osa Pietilän taiteellista työskentelyä sekä arkkitehtuurin syntyprosessia. Näyttelyssä on esillä Pietilän luonnoksia, aforismin kaltaisia oivalluksia arkkitehtuurista sekä pienoismalleja, jotka havainnollistavat, millainen hahmo alkuideoista syntyi. Näyttelyn ovat kuratoineet Kaisa Broner-Bauer ja Marja-Riitta Norri.

Reima Pietilä tunnetaan suomalaisen ja kansainvälisen arkkitehtuurin kentällä poikkeuksellisena henkilönä sekä merkittävän arkkitehtuurituotantonsa, teoreettis-filosofisten kirjoitustensa että myös opetustoimintansa kautta. Hän oli ahkera keskustelija, joka toimi usein arkkitehtuuridebatin alkuunpanijana niin töidensä kuin kirjoitustensa kautta. Suunnittelutyössä Pietilän tärkeä kumppani oli arkkitehti ja puoliso Raili Pietilä (os. Paatelainen, 1926–2021).

 

 

Järjestäjä: TamSAFA ja Arkkitehtuurimuseo

 

Arkkitehti ja akateemikko Reima Pietilän (1923–1993) syntymästä tulee 25. elokuuta kuluneeksi 100 vuotta. 

Esillä on vuonna 1960 järjestetyn Morfologia – Urbanismi -näyttelyn alkuperäisiä aineistoja, joiden avulla Pietilä pyrki herättämään keskustelua kaavoituksen jähmeydestä. Morfologia – Urbanismi -näyttely myös havainnollisti, miten todellisuus, maantiede ja luonnon morfologia, muoto-oppi, olivat keskeisiä Pietilän luovan työn lähteitä.

Juhlavuoden kunniaksi TAD Weekillä on esillä Arkkitehtuurimuseon näyttelyt Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu – Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja sekä MORFOLOGIA URBANISMI. 

 

 

Järjestäjä: TamSAFA ja Arkkitehtuurimuseo

Materia ry:n näyttelyssä on esillä laaja kattaus käsityömuotoilua eri materiaaleilla ja tekniikoilla. Näyttelyn ytimessä on perinteinen käsityö ja muotoilun taito kunkin taiteilijan valitsemalla tavalla.

Tervetuloa käsityömuotoilun maailmaan, jossa luovuus kukoistaa ja käsillä tekeminen innostaa!

Materia ry on keskisuomalainen vuonna 2011 perustettu muotoilu- ja taideteollisuusalan ammattilaisten yhdistys. Verkostoon kuuluu n. 30 taitajaa.

 

Järjestäjä: Materia ry

 

 

Arkkitehtiopiskelijoiden Valon aika -taidenäyttelyssä pohditaan tapahtumaviikon teemaa, toivoa, valon tutkielmina ihmismielessä, luontosuhteessa, luonnonvoimassa, kaupunkien kestävyydessä ja arkielämän esineissä.

Löydät näyttelyn TR1-salista TAD Weekin ajan, tervetuloa tutustumaan valon ja toiveikkuudeen erilaisiin ilmenemismuotoihin!

Järjestäjä: Arkkitehtiopiskelijat

29.9.-8.10.

Finlayson, TR1

Erilaiset kierrätetyt materiaalit ovat monelle Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n jäsenelle punainen lanka sekä heidän taiteellisessa että kaupallisessa työskentelyssä. Ekologisuus ja kestävä kehitys ovatkin olleet Modus ry:n toiminnan ydinarvoja jo yli 20 vuoden ajan, aina sen perustamisvuodesta 2001 lähtien.

Yksi merkittävä osa-alue yhdistyksen kestävän kehityksen strategiassa on uusiomateriaalien käyttö. Ei ainoastaan käyttöesineiden muotoilussa vaan myös taidekäsityössä. Käyttämällä erilaisia uusiomateriaaleja taiteessa, voidaan kuluttajia herätellä miettimään omia kulutustottumuksiaan kohti kestävämpiä valintoja. Uudenlainen-näyttely korostaa hylättyjen ja käyttökelvottomien materiaalien arvoa ja herättää samalla keskustelua siitä, mikä itse asiassa on arvokasta. Taide ei vaadi uusia materiaaleja ja rahaa vaan luovuuden ja osaamisen myötä taiteella voi olla hyvinkin pieni hiilijalanjälki.

29.9.-8.10.

Finlayson, TR5

Järjestäjä: Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry

 

Vuonna 2022 juhlittiin slovenialaisen arkkitehdin, Jože Plečnikin syntymän 150-vuotisjuhlaa. Hän on suunnitellut erityisesti synnyin- ja kotikaupunkinsa Ljubljanan kouluja, kirkkoja ja puistoja sekä myös hautausmaan, jolle hänet on haudattu.

Ljubljanalle ominaisia ovat roomalaisajan jäännökset ja erityisesti barokkityylinen arkkitehtuuri, mutta sen ensimmäinen moderni kaupunkisuunnitelma (Maks Fabiani, 1865-1962), tehtiin vuoden 1895 maanjäristyksen jälkeen. Ljubljana muuttui uneliaasta maalaiskaupungista moderniksi jugendtyyliseksi pääkaupungiksi, jolla oli uusia esteettisiä ihanteita. Plečnikiltä kesti lähes kolme vuosikymmentä toteuttaa visionsa. Hän uudisti jo rakennetun alueen päivittäen sitä ja vuosien 1921-1957 aikana hän täytti Ljubljanan kaupunkikaavan vaikuttavilla rakennuksilla.

Järjestäjä: Slovenian suurlähetystö, Kööpenhamina

29.9.-8.10.

Finlayson, Vooninki

 

 

 

Serene Nox on moniaistillinen tekstiili-installaatio ja tila, johon voi astua sisään rauhoittumaan hetkeksi ympäröivältä hälinältä. Kasvivärjätty teos pohtii luonnon muuttumista ja kasvilajien välistä harmoniaa. 

Teos on jatkumoa Enni Heinän ja Ira Heikkisen vuoden 2022 Lupine Nox-näyttelylle. Tervetuloa katsomaan, kuulemaan ja tunnustelemaan luonnon sävyjä ja tunnelmia!’

29.9.-8.10.

Finlayson, TR2

Tt-kameroiden jäsenistön valokuvanäyttelyn taiteilijoina toimii Tampereen teekkarikamerat jäsenistön valokuvaajia.

”Helminappi muuttuu ajoin tuhanneksi pisaraksi, levittäytyy ympäristöönsä ja on ihan kaikki.” Teoksessa pohdin läpäisevyyttä, kannatelua, pisaran ominaisuutta olla joko kiinteä pisara tai sulautua osaksi valtavaa massaa. Teos on saanut inspiraationsa kuulaudesta ja kyynelistä. Dropdrop on omistettu ystävälle.

 

Tamperelainen taiteilija Milla-Maija Saari työstää yhteistyössä Lasipaja Sinisiiven kanssa Finlayson Art Arean lasikoppiin installaation Dropdrop, joka luodaan kierrätetyistä materiaaleista, kuten Iittalan jätelasista.

Järjestäjä: Milla-Maija Saari

29.9.-8.10.

Finlayson, TR1

Arkkitehti Reima Pietilän syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Hän loi yhdessä puolisonsa Raili Pietilän kanssa omintakeista arkkitehtuuria, josta löytyy useita esimerkkejä Tampereelta.

Tampereen yliopiston ensimmäisen vuoden arkkitehtiopiskelijat tutustuvat arkkitehtuurin historian kurssilla Pietilöiden suunnittelemaan Hervanta-keskukseen piirtämällä. Piirroksista koottu näyttely jakautuu kahteen osoitteeseen: Finlaysonille ja Hervannan kirjastoon

Järjestäjä: Tampereen yliopisto, arkkitehtuurin yksikkö.

29.9.-8.10.

Finlayson & Hervannan kirjasto