28.9.2022

Arktisia unelmia – Lapin varhaista matkailuarkkitehtuuria

28.9.–12.10.

ma-pe klo 12–18, la-su 12–16

TR1 (4. krs.) Finlayson, Väinö Linnan aukio 15

Arkkitehtuurimuseon Arktisia unelmia -näyttely esittelee pohjoista matkailua ja arkkitehtuuria 1930–50-luvun Suomessa. Lapin hotellien ja majatalojen kautta valottuvat paitsi kotimaan matkailun kehitys myös kansainväliset ja kansalliset vaikutteet kasvavan maan ilmeessä. 

Arkkitehtuurin ja matkailun suhde Lapin maisemiin ja paikalliseen kulttuuriin on kertomuksen pääosassa. Siinä missä funktionalistiset hotellit viestivät moderniutta ja kansainvälisyyttä, hirsirakenteiset matkailu- ja retkeilymajat huokuivat talonpoikaiskulttuuria ja kansallisromantiikkaa.
Valtio ja Suomen Matkailijayhdistys kehittivät ja rakensivat yhdessä Lapin matkailua itsenäisyyden
alkuvuosista lähtien. Kyse oli vuosikymmeniä kestäneestä kansallisesta projektista, jossa luotiin miltei
tyhjästä pohja matkailutoiminnalle ja nykyiselle laajalle matkailuelinkeinolle. Nuori valtio raivasi pohjoiseen uusia teitä ja samalla rakensi ja lainoitti korkeatasoisia hotelleja ja kodikkaita matkailumajoja. Petsamosta ja Jäämerentiestä tehtiin kansainvälisesti houkutteleva matkailukohde, ja sodan jälkeen sen korvasi Kilpisjärvi ja Neljän tuulen tie. Lapin matkailua koskevat päätökset ja ratkaisut – mukaan lukien rakennusten ja sisustusten suunnittelu sekä koko palvelukonsepti – tehtiin pääkaupungissa. Mallia otettiin ulkomailta. Suunnittelun ja rakentamisen laatutaso oli korkea, ja työhön pestattiin alan parhaita arkkitehteja ja sisustusarkkitehteja.

Arktisia unelmia -näyttelyssä esitellään monien jo hävinneiden rakennusten valokuvia ja piirustuksia. Näyttelyssä nähdään muiden muassa Pauli E. Blomstedtin ja Märta Blomstedtin Rovaniemelle suunnittelema hotelli Pohjanhovi, Väinö Vähäkallion ja Aulis Hämäläisen suunnittelema Pallastunturin hotelli Muoniossa sekä Martti Välikankaan ja Dag Englundin piirtämä Kolttakönkään hotelli Petsamossa.

Suomen- ja englanninkielinen kokonaisuus pohjautuu näyttelyn kuraattorin, arkkitehti ja tekniikan tohtori Harri Hautajärven tutkimustyöhön ja Arkkitehtuurimuseon sekä muiden museoiden kokoelmiin. Näyttelyn on tuottanut Arkkitehtuurimuseo.

 

 

Järjestäjä: TamSAFA ja Arkkitehtuurimuseo

Näyttelyn avajaisia vietetään TAD Weekin avajaisten yhteydessä pe  30.9.  klo 18.30. Lisätiedot avajaisten aikataulusta ja ohjelmasta: https://www.tad.fi/tapahtumat/tad-week-avajaiset/